Tired !!

Huh.. seriously hari ni aku sangat letih.. letih sebab apa ? sbb part time job laa..haha.. aku sekarang nie macam2 part time job aku buat.. antaranya, jadi chief Clerk untuk Mr. Abu Bakar..maklum la..mesyuarat JKKK tak lama lagi.. minit mesyuarat bertimbun la nk kena typing typing..huhu.. kadangkadang kesian jugak kt Abah aku..beli Notebook Canggih kt anak..canggih ka? haha..tapi dia still lagi pakai mesin TYPEWRITER zaman doludolu..bagi dia..itu lagi senang dr nk taiptaip dlm Microsoft Word nih..tp sbb aku dh xda keja lain..dia pon bg la aku menaip.. So.. keja aku Chief Clerk dia la yang xbergaji.. takpa..tolong ikhlas neyh.. haha..tp itu part time job yang pertama..

Yang kedua pulak..Arwah datuk aku a.k.a wan aku ada la tinggalkan sebuah Dusun mempelam untuk Family aku..lebih kurang dalam 2 relung setengah..aku pun tak tau berapa ekar..haha..memandangkan mak aku ni ada 2 beradik ja.. so kebun tu dibahagi kepada mak n pak sedara aku la..dapat la sorang Serelung bak kata org tuatua.. Bulan Februari haritu..mempelam HARUMPAHIT  HARUMANEH @ HARUMANIS tu berbuah  la..jadi musim sekarang ni musim membalut Mempelam tu laa..abah aku ada jugak pakai pekerja..tetapi ada pekerja pun buah still tak terbalut..maklumla.. buah yang terhasil tu banyak.. dalam Sebatang pokok tu ada dekat 100-150 biji.. cuba kali tengok la dengan 50 pokok yang mak aku punya.. mak aii..beribu2 biji jugak la yang ada.. naahhh.. pagi ni aku dipaksa rela ke kebun untuk balut mempelam.. adehhh.. terpaksa pi jugak la tolong..kesian jugak mak dan abah aku tak terkawal nak balut semua buah tu..bukan apa..kata abah aku "sayang mau tak balut..buah rosak rugi ja.. cuba adik kali tgk mau seribu bijik kali dengan sebijik RM2.. wow.. kayo tuuu $$$$$$$.. mata pun bleh *bling bling* dah nie..tu kalau seribu biji..mau lebih.. haa.."takpa la..aku sanggup wat keja tu w'pun org pandang nampk belemoih la masuk kebun macam Petani..tp hasil.. haaa.. macam tahun lepas.. aku xdapat tolong coz EXCIDENT..tp sbnrnya aku excident tu masa on the way nk ke kebun la.. tp aku dapat gak ganjaran .. hehe.. setiap sorang dari FAMILY aku dapat ganjaran..haha..aku dapat la seutas Jam Tangan Casio..ok la jugak tu.. harga 100++..berbaloi la dengan untung yang abah aku dapat..tapi kalau nk ikutkan letih keja cmni..tapi hasil lumayan.. Perlis mmg terkenal dengan Harumanis..kalau nk tau la.. Harumanis abah aku ni pernah ditempah oleh SM SALIM & CT NURHALIZA..DATUK NAJIB pun pernah rasa masa dia mai Perlis tahun lepas.. huhu.. kalu nak cerita tentang Harumanis ni..macam2 aku bleh cerita.. haa.. tapi itu saja kot yang aku nak bagitau.. aku letih hari ni  pegi ke kebun tu tp aku seronok bila hasil tu dapat nanti sangat lumayan..

Ni abah aku tengah membalut mempelam

setelah di tebas rumput dah mcm padang golf

buah yang telah di balut..

Ha.. tu la yang aku nak tunjukkan..ni la kebun peninggalan Datuk aku tuu.. bulan 5 ni..buah harumanis mungkin dapat dijual dah.. so,aku la yang akan tolong abah aku menjual mcam thun2 sebelum ni.. keja teruk takpa..janji in come ribu ribu.. abah aku pun xdak gaji dah sekarang..hanya bergantung dengan bisnes2 ni la..selain membuka kedai ROHANI SALLEH tuu..kedai tu pun peninggalan datuk aku jugak.. tp mak aku amik alih.. kat kedai tu pon,aku jugak la Pekerja nya.. haiii... banyk sungguh tempat cik ain ni bekerja.. kalau nak ikutkan..aku keja lebih teruk dari kawan2 aku keja.. masuk segala semak..memang tak dinafikan..aku hari2 letih.. huhu.. tapi aku redha sebab aku nak tolong family punya bisnes..hehe..


P/S : Sebarang tempahan boleh hubungi : 0124661423 Mr Abu Bakar.. 


Thats all aku merepek hari ni.. hehe.. :) nampak je aku cmni..tp keja teruk oiii.. huhu

3 comments:

lis :) said...
This comment has been removed by the author.
lis :) said...

nanak mempelam 50dozen.. hee :)

Nurul ain said...

boleh saja.. :) kalau ada sapa2 ngidam ke gtaw la..hehe..harga boleh runding